Vad är Marketing Automation?

Vi hör ord som Lead Score och Workflows och undrar vad det handlar om. De senaste ett, två åren har ett nytt begrepp och nytt fält inom marknadsföring exploderat – Marketing Automation och de listade termerna förknippas ofta med det fältet. Vi fick prata med Niklas Hargell med en bakgrund i marknadsföring och som idag jobbar med Marketing Automation.

Vad jobbar du som idag och vad har du gjort tidigare?
– Jag jobbar som Marketing Automation & Campaign Manager konsult på Leadfront. Vi jobbar både strategiskt och operativt med Marketing Automation och innan dess jobbade jag på Bonnier som Marknadskoordinator.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Dagarna här är väldigt olika så det går nog inte att beskriva en vanlig dag men arbetet har hittills krävt mycket projektledning och strategiskt arbete. Marketing Automation är ju i grunden ett strategiskt förhållningssätt till marknadsföring så det är ju bara naturligt.

Vad är det bästa med att jobba med Marketing Automation?
– Något som jag verkligen gillar med rollen är att jag jobbar med fler avdelningar än bara marknadsavdelningen. I varje projekt så arbetar man i projektteam vilket gör att dagarna blir väldigt varierande. Det kan till exempel vara att jag en dag jobbar med HR och en annan med försäljningsavdelningen.

Hur tror du rollen kommer utvecklas i framtiden?
– Jag tror att AI kommer att påverka alla branscher och roller så det kommer självklart även att vara aktuellt för oss som jobbar med marketing automation. Kanske ännu mer aktuellt eftersom vi är så väldigt beroende av data i vårt dagliga arbete. Hur det kommer att se ut rent konkret vet nog ingen men AI kommer definitivt att vara en viktig faktor som påverkar hur rollen kommer att förändras i framtiden.

Vart vänder du dig till för att få input och information för att kunna utvecklas?
– Marketing automation har ju verkligen exploderat de senaste ett till två åren så just nu börjar det ju dyka upp mängder av events, seminarier och webbinarier där jag kan hämta inspiration och lära mig av andras erfarenheter. Det är många som är intresserade av att dela med sig nu när det är såhär hett. Sen jobbar jag ju på ett företag där vi alla jobbar med marketing automation så det går alltid att bolla idéer och problem med någon av kollegorna. Slutligen får jag ju också mängder av input när jag är ute på uppdrag så det är verkligen inte svårt att utvecklas inom detta område om man är öppen för att testa nytt och lyssna.

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2024