Hur är det att jobba med UX-design? Vi pratar UX med Sofia Rytterlund!

UX-designer, UI-designer, Service Designer etc. – det kan vara något av ett träsk att förstå sig på de olika titlarna. Sammanslaget går de alla under ramen för UX men skiljer sig från varandra. Vi hörde med Sofia Rytterlund kring hennes upplevelse av hur det är att jobba som UX-designer.

Sofia workshoppar på We Are Levels, Lvls Tech AB

Hej Sofia! Vad innebär det att jobba som UXare och hur var din väg dit?
– Som UXare handlar det om att hitta ett samspel mellan tekniken och användaren. Jag blev nyexad i somras men under tiden som jag studerade jobbade jag med webbutveckling. Utbildningen jag gick heter IT, Medier och Design på Södertörns Högskola med inriktning Medieteknik. Att jobba med människor är det bästa med min roll – det finns så många olika typer av människor. Det är häftigt och intressant att upptäcka när en hypotes inte riktigt stämmer och att en måste iterera tills det blir förstått.

Hur ser dina dagar ut?
– Mina dagar ser olika ut. Generellt sett handlar det om att hålla workshops med kund för att ta fram affärsmålen. Utifrån vad som kommer fram ur det kommer det idéer och hypoteser på olika lösningar. När man väl har idéerna och hypoteserna kan man testa användarna, intervjua dem, be dem ge feedback. Genom användarnas respons kommer man få reda på vad som fungerar och inte fungerar. Man kan tänka att man inte behöver göra saker och ting till en process då alla scenarier ser olika ut. Istället ställer jag mig frågorna “vad behöver jag veta” och “vad behöver jag för att få reda på det” och utgår därifrån. Det finns extremt många sätt att göra sakerna på och det handlar nog mer om att göra rätt metod istället för att bara göra den.

Går rollen in mycket i andras roller?
– Det händer att den går in i andras roller ibland. Jag kan tänka mig att det händer särskilt mycket då jag jobbar i ett startup där man hjälps åt mycket. Men det finns många olika titlar under UX-delen, vi har UX-design, UX-research, UX-copywrite. Just nu gör jag lite allt möjligt av alla dem tre; jag gör undersökningar, själva designen och det textmässiga. Jag tror att om man jobbar på ett mindre företag får man tänka att man kommer jobba med lite allt möjligt inom UX paraplyet. Vilket för min del är precis det jag vill just nu, jag vill lära mig så mycket jag kan!

Finns det något som är en utmaning med att jobba med det du gör?
– UX-tjänsten kan ibland misstolkas för vad det faktiskt är. Många verkar tro att det handlar om visuell design, som exempelvis grafisk designer och som AD. Ur en sån synvinkel glöms workshopdelen och användartestningen bort. Jag hade som krav att det skulle vara med i min roll när jag sökte jobb förut. Så att man inte hamnar på något ställe som en låtsas-UX.

Finns det något du önskar att du hade vetat kring hur det är att jobba som UXare?
– När jag läste på Södertörns önskar jag att jag hade förstått värdet i att kombinera användarnas mål med affärsmålen. Oftast lär man sig att det handlar om användarmålen men i arbetslivet fungerar det inte att tänka på det sättet – man måste ha med affärsmålen i tänket.

Vart vänder du dig för att få inspiration och input?
– Jag brukar gå på meetups, det finns massor av dem i Stockholm, läsa artiklar på Medium där läggs det upp mycket.

Vilka tips skulle du ge andra kring ditt jobb?
– Man har ganska mycket kundkontakt då man träffar mycket kunder och användarna. Av den anledningen tror jag att man behöver vara väldigt trygg i sig själv så att andra känner samma sak. Något annat är att man ska försöka slappna av lite. För min del kommer insikterna när jag är trygg och lugn. Om man jobbar i en stressig miljö kan det vara bättre att gå iväg och ta det lugnt så att man inte påverkas av det.

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2024