Webbutvecklare, vad är det egentligen?

En webbutvecklare är en systemutvecklare som jobbar med att utveckla webbappar och webbtjänster. Detta innebär att man ofta jobbar i de vanliga frontendteknikerna på webben (HTML, CSS och JavaScript) samt i något vanligt backendspråk såsom Java, JavaScript, Python, Ruby eller C#. Ofta arbetar man även med någon lösning för datalagring, exempelvis en  relationsdatabas (MySQL, PostgreSQL eller SQL Server) och/eller en dokumentdatabas (MongoDB eller Elastic). 

Vad man behöver kunna för att jobba som webbutvecklare
För att kunna jobba som webbutvecklare behöver man delvis kunskap och erfarenhet av att programmera i ett par programmeringsspråk. Man behöver även delvis ha erfarenhet av andra teknologier såsom databaser, att arbeta i Unix-terminal och slutligen erfarenhet av de vanliga teknologierna som används i webbutveckling (HTML, CSS och JavaScript). Utöver det har ens personlighet och attityd stor betydelse. Man bör vara noggrann, nyfiken, tålmodig samt välkomnande för all sorts feedback.

Utbildning eller självlärd
Det finns många utvecklare i industrin som är självlärda vilket ger grund för att man inte måste ha studerat för att kunna jobba inom webbutveckling. Dock är det något som kan rekommenderas. Att vara självlärd går särskilt bra när det gäller teknologierna som webbutvecklare ofta arbetar med; HTML, CSS och JavaScript. Detta då det finns mycket resurser att tillgå online för att lära sig samt att det är mycket enkelt att komma igång, det går på några minuter! Även om det inte är nödvändigt att ha en utbildning är det meriterande och rekommenderas. Vissa kurser som kan kännas onödiga under tiden man läser datavetenskap kan senare visa sig vara väldigt användbara – vilket kan missas om man är självlärd.

 

Vad arbetsgivare generellt sett söker hos webbutvecklare
Några av de saker arbetsgivare söker hos webbutvecklare är erfarenhet, kompetens och en bra attityd. Man behöver var tålmodig, nyfiken och noggrann samt vara öppen för feedback och inte ta kritik personligt. Istället för att ta det personligt bör man ha slutprodukterna och deras kvalité I fokus.

 

Tips för att stå ut från mängden

  • Ha någon specifik kompetens andra inte har.  
  • Ha specifik kunskap eller ett intresse inom den relevanta domänen.  
  • Ha en bra attityd till att skriva och granska kod.  


Bra att ha med sig sen innan
Något många arbetsgivare söker är att man har något projekt på sidan av som man arbetar på. En rekommendation är att man studerat antingen datavetenskap eller systemvetenskap. Ett intresse för teknik och stor nyfikenhet om hur saker fungerar är alltid positivt. En känsla för kvalité och noggrant arbete är också meriterande. Har man jobbat inom samma domän som produkterna ens arbetsgivare tillhandahåller är det en stor fördel. Om man exempelvis har jobbat i sjukvården och sedan ska utveckla ett system för journaler är det fördelaktigt.

 

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2023