Hon har drömjobbet som UX/UI-designer – Möt Sara

Vi fick chansen att prata med med Sara från Symbio Sweden om hur man enklast fixar drömjobbet inom design och UX! Sara jobbar som UX/UI-Designer och rollen är minst sagt varierande – ena dagen håller hon i en UX-workshop tillsammans med en finanskund, andra dagen blingar hon en gangsterråtta som ska åka skateboard i ett spel!

Vad du jobbar med?
– Jag jobbar som UX/UI-designer på Symbio Sweden AB. Det är en fantastisk arbetsplats med många expats så vi pratar engelska hela dagarna och jag kände mig hemma redan första dagen! Det är rätt så unikt skulle jag säga. Efter att ha jobbat i 1,5 vecka blev jag medbjuden på semester till Brasilien i höst, haha!
Och hur ser en “vanlig” dag ut?
– Just nu sitter jag med 3 stora projekt samtidigt vilket ger utmanande och varierande dagar, precis så jag vill ha det! Ena dagen kan jag hålla i en UX-workshop tillsammans med en finanskund och andra dagen kan jag sitta och blinga en gangsterråtta som ska åka skateboard i ett spel!

Hur många jobb sökte du innan du fick jobbet?
– Jag hade sökt rätt många jobb via Uptrail då det är så lätt att skicka iväg en ansökan och man kan göra det från telefonen på tunnelbanan. Vissa har jag varit på intervju hos men det inte har stämt i slutändan.

Varför fick du jobbet?
– Eftersom de bara hade en designer som redan var överhopad med jobb så behövde de någon som hade erfarenhet och som kunde ta kundprojekt på egen hand direkt. Eftersom jag har många år bakom mig som designer med en varierad och bra portfolio, samt gjorde bra ifrån mig på arbetsprovet och är väldigt öppen som person så tror jag att jag vann över de andra sökandena. 
Är det svårt att få jobb som UX-designer? 
– Jag upplever att det är väldigt många som just nu utbildas till UX-designers och därför kan det vara svårt för oss som jobbat ett tag att få de positionerna då vi oftast kräver lite mer i lön än nyutexade. Det som jag upplever som ett problem är också att många arbetsgivare inte riktigt vet varför de ska ha en UX, eller vad de gör, de har bara hört att det ska vara bra. Därför vet de inte riktigt hur de ska formulera annonserna, även om detta blivit bättre under de senaste åren.Vad är mest utmanande när man söker jobb?
– Det jobbiga när man söker ett kreativt jobb är att arbetsgivarna allt som oftast vill att man ska göra arbetsprov. Dessa är ofta alldeles för stora och tar för lång tid att göra då jag som söker förmodligen redan sitter på ett heltidsjobb och måste göra arbetsprovet på min fritid, där även denna kan vara fylld med saker som inte går att flytta på. Detta kan vara ett hinder för åtminstone mig att söka.Sist men inte minst, vad skulle du tipsa andra jobbsökare om, som kanske gett upp hoppet?
– Se till att ha en snygg online-portfolio. Det finns många gratissajter där man enkelt kan ladda upp sina prover och sedan bara dela med en länk till arbetsgivarna. Se också till att skaffa en LinkedIn-profil som är komplett och uppdaterad, därigenom har jag fått många spontanförfrågningar från arbetsgivare. Se också till att knyta kontakt där med alla kunder och kollegor du arbetat med tidigare!

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2024