Vad gör en “UX:are” / UX Designer? Vi pratar UX med Björn Asplund!

UX-designer, UI-designer, Service Designer etc. – det kan vara något av ett träsk att förstå sig på de olika titlarna. Sammanslaget går de alla under ramen för UX men skiljer sig från varandra. Vi hade förmånen att prata med Björn Asplund som har jobbat inom UX som UX-designer över 10 år och fick höra honom berätta från kulisserna bakom kring yrket. Det här fick vi med oss från samtalet.

Hej Björn! Vad är din roll?
Digital Specialist i titel men jobbar som UX-designer men det är ett litet företag där man ska vara lite enhörning och göra massor av andra saker också. Har ingen annan som jobbar som UX-designer och jag är den enda som gör de arbetsuppgifterna.

Har du jobbat länge som UXare?
Någonstans mellan 10-15 år i den rollen. Det beror på att affären på mitt företag har ändrats. Det har ändrats i huruvida vi har egna utvecklingsresurser eller köpt allt någon annanstans ifrån, fokus på affärerna, fokus på hur mycket direktkunder vi haft eller inte. Så det är affären som har ändrats och det har egentligen alltid funnits ett behov.

UX-design – vad är det enligt dig?
UX-design handlar om vad användaren eller kunden känner och UI-design handlar om vad de ser. Det skulle jag säga är en ganska bra skillnad på dem. För att förstå vad kunden tänker och känner måste man veta hur de beter sig och höra vad de säger.

Vilka arbetsuppgifter är märkande för UX-designers?
Jag skulle säga konceptdesign. Att man visar huvuddragen i lösningarna, att man visar flödena och hur det är tänkt att användarna ska uppleva det här. Jag har inte sett att det inte skulle ingått. Men om det sen handlar om wireframes eller hela vägen ner till detaljdesign det är olika. Och vart den börjar någonstans i researchfasen är också olika.

Är rollen flytande?
Finns egentligen väldigt tydliga definitioner men blir oftast väldigt olika. UX-designer enligt definitionerna jag har sett innehåller ett visst antal arbetsområden: research, analys av kundbehov, lösningsdesign och ibland är det all visuell design också. På vissa ställen blir det att man jobbar som frontend-utvecklare som egentligen inte ingår i UX-design. Sen är det
egentligen hela det spannet.

Är det problematiskt att rollen är flytande?
Det är ju roligt, i alla fall för en sån som jag, som tycker det är roligt att vara inblandad så mycket som möjligt från ax till limpa. Det är lite krångligare när man söker jobb då man aldrig vet vad de vill ha men oftast klarnar det om man pratar tillsammans kring rollen.

Vad önskar du att du hade vetat kring att jobba som UX-utvecklare?
Jag önskar jag tidigare förstått det som är mindre bra med rollen – att gång på gång försöka sälja in att det finns en företagsnytta i att ha nöjda kunder och jobba kundfokuserat. Till en början tänkte jag att det var jag som förklarar dåligt men upptäckte sen att många i branschen har samma problem. Trots att forskning och vetenskap visar på det finns ändå ett motstånd mot det hos många organisationer. Det beror nog ofta på att resultatet kommer mycket senare, det handlar om att ändra folks beteenden eller uppfattning om företaget och produkter – det tar längre tid. Att förklara det skulle vara en så stor del av ens vardag önskar jag att jag hade vetat innan.

Hur gör du för att kunna utvecklas bättre – vart vänder du dig?
Det finns mycket kunskap att hitta på nätet, bloggar, artiklar, mycket om design. Alla som jobbar inom UX delar för det mesta med sig av sina erfarenheter. Man kan komma över andras kundundersökningar, folk lägger ut sina eye-tracking-studies. Det finns väldigt mycket. Det är en bransch som ändrar sig ofta eftersom ny teknik kommer som ändrar om och beteendet hos folk ändras – så det kommer nytt hela tiden. Nielsen Norman Group är pionjärer som satte ord på det här från början. Kan och förstår man allt de publicerat har man kommit ganska långt i det yrket! Men utöver det gör man egna experiment för att testa egna saker, om man har möjlighet. Och man går på lite seminarier och har kontakt med andra i samma bransch.

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2024