“Jag kan känna illojalitet mot min arbetsgivare om jag inte känner mig 100% passionerad!”

Zena Fialdini om hur viktigt det är att jobba med något hon verkligen brinner för.

Zena Fialdini har ett minst sagt spännande förflutet, hon har jobbat med allt från innovation och riskkapital till att ha varit frontfigur i ett tjejband som sattes ihop av Dr Alban i början av 2000-talet. “Man måste prova sig fram för att veta vad man vill göra”, menar hon. Idag jobbar Zena som Sverigechef för Non-Violence Project, en organisation som utbildar unga inom självkänsla och konflikthantering, med syftet att förebygga alla typer av trakasserier och våld.

Zena kommer från en familj som varit aktiva inom frihetsrörelsen i Eritrea och hon har själv alltid brunnit för att hjälpa andra, men har tidigare inte kunnat göra det på heltid. För snart två år sedan valde Zena att säga upp sig från sitt dåvarande jobb och ägna sig fullt ut med det hon verkligen brinner för.

Du jobbade tidigare som PR-chef på Nobiskoncernen men valde att byta bransch. Idag är du Sverigechef på Non-Violence Projekt. Var det ett svårt beslut för dig?
– Nej det var så rätt för mig, jag är väldigt passionsdriven som person och går in för ett jobb som om det vore en del av mig. När jag känner att den passionen inte finns kvar på en arbetsplats så kan jag inte heller vara kvar. Jag kan nästan känna en illojalitet mot min arbetsgivare om jag inte känner 100% att jag är passionerad för det jag jobbar med längre.

Har du velat jobba med välgörenhet även när du var på andra arbetsplatser?
– Jag har tidigare engagerat mig vid sidan av i olika projekt, jag jobbade bland annat med unga “problemtjejer” när jag arbetade heltid på ett techbolag. Det har hela tiden varit något jag dragits till men som jag har inte kunnat engagera mig heltid åt förrän nu då jag kan jobba med det fullt ut.

Vad är den svåraste aspekten av ditt jobb idag?
– Det svåraste är att få ett ekonomiskt stöd så att vi får möjlighet att göra skillnad. Skulle vi få ett större ekonomiskt stöd så skulle vi kunna göra en enorm skillnad. Du kan ha ett stort hjärta, det kommer du långt med men med pengar och hjärta tillsammans, det är då du kan göra skillnad.

Vad är viktigast för dig på en arbetsplats?
– Det här kanske kommer låta väldigt självklart men för mig är det viktigaste att må bra. Mår du bra och trivs där du är, och ha en arbetsplats där folk inte har en knut i magen, så gör man också mycket bättre ifrån sig. Mår du bra och känner dig duktig så kommer du prestera mycket bättre!

Tror du det är många idag som är på en arbetsplats där man inte trivs?
– Ja det tror jag. Jag tror även det är många som ställer väldigt höga krav på sig själva att man måste prestera hela tiden, jag tror det är en anledning till utbrändheten ökar i Sverige.

Vad vill du ge för råd till de som inte ännu hittat rätt i arbetslivet och som inte vet vad de vill jobba med?
– Man kan inte sitta och vänta på att saker ska komma till dig. Ibland så måste man prova sig fram för att veta vad man vill göra. Jag visste verkligen inte vad jag ville bli när jag var liten, jag fick också prova mig fram och jobba på olika jobb för att verkligen hitta det som var rätt för mig.

Att få jobba med det man brinner för är något alla borde få möjligheten att göra. Det är, precis som Zena säger, viktigt att prova sig fram för att hitta det jobb som är rätt för just dig!

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2024