“Många företag har börjat förstå att ett CV säger väldigt lite om en person”

Vi fick chansen att prata med med Per Ola som fått jobb genom Uptrail, helt utan CV. Jobbet Per Ola fick är som Service Designer på Länsförsäkringar, och på dagarna hänger han med kunder och medarbetare för att lära sig mer om vad de tycker, tänker och känner. Nu frågar vi Per Ola mer om jobbsökande.

Hur många jobb sökte du innan du fick jobbet?
– Ett. Men saker och ting förändrades under processens gång och det blev inget. Via en rekryterare hade jag träffat ett annat företag, men det kändes inte rätt.

Vad var det som utmärkte just dig när du sökte, tror du? 
– Vet inte. Kanske min breda, brokiga bakgrund. Att jag har både design och strategi med mig sedan tidigare. Att jag är bra på att identifiera brister är en bra egenskap i mitt jobb (dock inte alltid lika fiffigt privat). Jag tror att det lyser igenom i min personlighet. Och så var jag och min nuvarande chef en väldigt bra match.

Upplever du att det är svårt att söka jobb idag? 
– Nej. Jag upplever att många har börjat förstå att ett cv säger väldigt lite om en person. Andra saker är viktigare, som vilken typ av person du är tillexempel. Sen är det klart att det underlättar att många företag har börjat inse att min typ av kompetens är värdefull att ha inhouse. Så det är många som drar i service designers och ux:are idag.

Vad är utmanande när man söker jobb?
– Att förstå hur arbetsplatsen är, hur kulturen funkar. Det är viktiga delar som ofta inte visar sig förrän i efterhand. Skillnaden mellan verklighet och vad som framställs är inte sällan väldigt olika.

Vad skulle du tipsa andra jobbsökare om, som nästan gett upp hoppet?
– Ge inte upp! Jobbet finns där. Men kanske borde du ändra något om du inte når hela vägen fram? När jag sökt jobb har jag varit noga med att försöka hitta företag som har en kultur som synkar med mina värderingar. Fundera över vad som är viktigt för dig och fokusera på det i sökprocess och intervjuer.

Hur gör du för att stå ut bland alla sökande?
– Jag försöker vara personlig. Och använda ett enkelt språk. Inga svåra ord och gärna talspråkigt.

Vad är ditt bästa tips till jobbintervjun?
– Show don’t tell. Alltså visa vem du är istället för att berätta vem du är. Men också: Ställ frågor. Var nyfiken. Det här är din chans att förstå om detta är en bra arbetsplats för dig.

Sist men inte minst, brukar du ta kontakt med den som håller i rekryteringen?
– Det beror på. Jag tar inte kontakt för ta-kontaktandets skull. Har jag några funderingar så ringer jag.
Varför — folk har mycket att göra, respektera deras tid.

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2023