Så blir du lugnare för en arbetsintervju

Att bli kallad till intervju är en stor komplimang. Trots det är det vanligt att man, särskilt de tjugofyra närmsta timmarna till intervjun, blir extra nervös. Börja med att leta efter den verkliga anledningen till att du känner dig nervös. Kan det vara att du känner dig nervös eftersom du inte vet exakt hur intervjun kommer vara eller vilka frågor du får? Är det att du känner dig för lite erfaren för rollen? Kommer det från något helt annat? Beroende på vad den verkliga anledningen är kommer nervositet behöva handskas med på olika sätt. Att känna till nervositetens kärna kommer hjälpa dig bli medveten – dels avdramatiseras nervositeten och du vet också vad som kommer hjälpa dig att bli mer lugn. Här har vi listat några tips och hoppas du kan ha nytta av några av dem.

Ge dig själv den bästa morgonen. Ifall du har en bra start på dagen är chansen större att du kommer in i rätt sinnesstämning. Det blir inte heller lika svårt att jobba upp en bra sinnesstämning om starten gick bra. Hur ser din bästa morgon ut? Är det att ställa klockan så att du kan ta en lång morgon, är det att ta en frukost på stan eller köra ett gympass?

Ha på dig det du känner dig bekväm i. Ett tips är att göra en screening av företaget för att skapa sig en bild över deras företagskultur. På så sätt vet du ungefär hur deras klädkod är för att veta vilken nivå du ska lägga dig på gällande dina kläder. Men det finns olika preferenser. Antingen är det viktigt för en att få vara sig själv oavsett klädkod på företaget eller så bryr man sig om att hålla klädkoden. Det tidigare kan lägga krokben för en men det viktigaste är att man är ärlig mot sig själv. Var bekväm i ditt val av kläder.

Gå igenom bra svar på tuffa frågor. Det kan hända att du får några kniviga frågor under intervjun vilket lätt stressar upp en. Tänk igenom olika svar innan intervjun för att minska stressen när frågorna väl kommer. Det kan röra sig om frågor i stilen “vem är du?” “vilka är dina svagheter” etc.

Läs på om företaget. Skapa dig en uppfattning om företaget, läs igenom rollen igen. Det kan vara lugnande för en att veta vad man förväntar sig. Se bara upp för att inte bli för insnöad på din egen förväntan. Skulle verkligheten inte vara som du tänkt dig – låt det inte få dig ur fokus.

Maxa resan på väg dit. En bra start på morgonen var startskottet men se till att boosta upp känslan i dig på resan dit. Drick favoritjuicen, prata med din bästa person, lyssna på låtarna som får dig att flyga.

Kom ihåg att du blev ditkallad för att de är intresserade av att veta mer om dig och att du ska visa dem den du redan är. Låt aldrig nervositet stoppa dig – stort lycka till!

 

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2024