Så säger du upp dig på rätt sätt!

Att säga upp sig är något nästan alla kommer att göra någon gång i livet. Det är ofta ett ångestladdat moment många drar sig för och det kräver att du funderar igenom hur du ska lägga upp samtalet. Att människor går vidare i sitt arbetsliv är inte ovanligt men ändå tycker många samtalet när man ska säga upp sig är riktigt jobbigt. Har du förberett dig noga och tänkt igenom ordentligt vad du ska säga så behöver det inte vara så farligt. Här har du några tips:

 

1. Gör en lista över vilka du ska berätta för och i vilken ordning
För att minska risken för att din chef får höra från någon annan att du ska sluta så skriv en lista på de personer du bör berätta det för och eventuellt i vilken ordning de ska få veta. Har du tänkt igenom det noggrant så kommer det också kännas bättre när du väl säger upp dig.

2.Var hjälpsam
Visa dina kollegor att du gärna hjälper till med allt från överlämningar till upplärning av ersättare. Du kommer förmodligen lämna ett stort glapp när du slutar så visa dina kollegor att du litar på att de kommer fortsätta utvecklas och driva företaget framåt.

3.Tappa inte fokus!
När du väl fått ett nytt jobb kan det vara svårt att hålla sig fokuserad och motiverad. Försök ändå att inte tappa engagemanget helt, kom ihåg att det är en liten värld vi lever i och fokuserar du in i det sista leder det till mer respekt och du riskerar inte att tappa en framtida referens.

4. Ärlighet varar längst
Har du fått ett nytt jobb är det alltid schysst att meddela din chef så snart du kan så de kan hitta en ersättare i god tid. Försök också att få din chef att förstå att tiden är kommen för dig att gå vidare men att du uppskattat tiden som varit.

5. Håll kontakten!
Även fast du har lämnat företaget och fått nya härliga kollegor så är det en liten värld vi lever i och det kan vara bra att inte helt bryta med din gamla arbetsplats. Det händer ofta att vägar korsas igen, du förlorar inget på att bibehålla en bra relation med dina före detta kollegor.

Om du fortfarande grämer dig för att ta samtalet eller om du till och med stannar kvar på ett jobb du inte trivs på för att slippa ta det så kom ihåg att folk säger upp sig hela tiden. Sköter du din sista tid på ett snyggt sätt finns det till och med chans att du lämnar med ett förbättrat anseende!

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2024