7 saker du bör utelämna på jobbintervjun

Det hände! Det där jobbet som väckte upp livet i dig hörde av sig och du har alltså en jobbintervju bokad med dem på torsdag om en vecka. Du kan redan se dig blippa brickan in till deras trapphus och på något egendomligt sätt bara vet du att kaffet där kommer smaka tio gånger bättre än på den arbetsplatsen du är på idag. Efter att ha scrollat igenom deras Instagram, kollat deras Facebook, gått omkring i deras Linkedin-profiler blir du ännu mer övertygad om att – det här, det här är arbetsplatsen du har väntat på! Och du kan riktigt känna euforin promenera runt i kroppen på dig och hoppas riktigt hårt på att det är du som tar hem den där jobbintervjun och du tänker att nu minsann – nu är det min tur att vinna!

Vi vill också att du skjuter bollen rakt in i mål och vinner hela matchen – vi vill att det är just du som skriver på anställningsavtalet på ditt drömjobb. Därför har vi samlat ihop sju stycken saker du bör utelämna på en jobbintervju:

Att du är dåligt påläst om företaget. Snåla inte med informationsintaget innan intervjun. Om du vet för lite om företaget finns det risk att du inte helt hänger med i vad de säger och frågar och därmed inte kunna leverera ett skarpt svar. Du riskerar även att uppfattas som nonchalant och ignorant ifall du skulle råka ställa frågor vars svar du hade kunnat googlat upp. Se därför till att läsa tidningsartiklar, smita in på hemsidan, googla, läs på!

Att mobilen är på. Glöm inte att sätta mobilen på flygplansläge och dubbelkolla att du inte har några larm på. Skulle det trots allt hända att det börjar ringa under jobbintervjun trycker du bara bort samtalet, ber om ursäkt, och fortsätter utan att bry dig om mobilen.

Att du inte förstått kärnan i rollen du söker. Ibland är rollbeskrivningar något otydliga. Det är okej ifall du inte förstår allt som gäller rollen utifrån rollbeskrivningen men se till att du har förstått kärnan i rollen som du söker. Har du inte förstått rollens essens kan det lysa igenom genom de frågor du ställer eller sättet du svarar på vilket sänker din trovärdighet.

Att inte ställa frågor. Visa att du är intresserad av arbetsplatsen, visa att du är skarp. Förbered frågor att ställa de som intervjuar dig.

Att du inte sett upp för dikena hybris och Jante. När man pratar om ens styrkor och svagheter finns det oftast två diken som är väldigt enkla att hamna i: att man blåser upp sig själv eller att man talar ner sig själv. Undvik både hybris och Jante, var ärlig med dina styrkor och våga prata om dina svagheter och låt de få se den fantastiska person du är.

Att prata negativt om dina arbetsplatser. Ha som regel att inte nämna negativa saker vare sig kring dina jobb, de chefer du haft eller de kollegor du haft. Hitta istället andra sätt att formulera dig – exempelvis att du söker nytt jobb eftersom du ser fram emot ett nytt steg i karriären och inte för att du är besviken på din nuvarande arbetsplats.

Att ordbajsa. Är man nervös i en intervju är det lätt hänt att man i sina svar börjar säga information utan syfte. Så länge man är medveten om att man uppfattas skarpare ifall man inte säger saker utan syfte är chansen större att man inte gör det.

Vi tror på dig – stort lycka till på jobbintervjun!

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2024