10 tips för att optimera din arbetsdag!

De flesta känner igen känslan av att ha alldeles för mycket på sitt bord. Här är våra 10 bästa tips som kan effektivisera din arbetsdag, och hjälpa dig att bli mer produktiv på jobbet! 

 • Gör en daglig to-do list
  Skriv en kort lista över rimliga punkter som du ska ha gjort under dagen (max 10 punkter). Bryt ner större projekt i mindre, så kan du checka av delmoment i din lista varje dag. Det som inte blir gjort idag lägger du över på morgondagens to-do.
 • Gör alla anteckningar på datorn
  Det kan vara en fördel att redan från början anteckna i datorn på möten. Då kan du anteckna direkt på datorn eller mobilen och kan kopiera anteckningar och skicka vidare. Använder du block och penna kan det vara svårt att hitta anteckningarna sen. En annan fördel med digitala anteckningar är att du kan söka i alla anteckningar efter ett visst ord och se allt som du någonsin skrivit i ämnet.
 • Jobba i block med fokus på en arbetsuppgift
  Om du har mycket att göra under en dag, se till att intensivjobba i block. Slutför hellre en sak på din to-do helt, än att multitaska mellan många olika och gör lite på varje arbetsuppgift.
 • Svara på mail två timmar om dagen
  Det här är en gammal klassiker som många använder. Du tillåter helt enkelt dig själv att svara på mail på morgonen under en timme, och därefter under en timme på eftermiddagen. Då minimerar du “surfandet” till din inkorg, och kan fokusera på att faktiskt få saker gjorda.
 • Lyssna på “Study Music”
  Musik kan göra dig mer fokuserad. På Spotify finns många spellistor med “Study Music” som kan funka för dig.

 • Synka alla dina dokument och filer till Dropbox eller Google Drive
  Om du ser till att synka alla dina filer och dokument till en Dropbox som automatiskt uppdateras så kan du alltid nå dina jobbgrejer. Delvis från en din privata dator hemifrån, samtidigt som du enkelt kan dela dokument med kollegorna. Du sparar både tid och kraft helt enkelt.
 • Lägg några minuter på söndagen för att planera veckan
  Om du gör en snabb överblick på söndag kväll så kan du vakna mindre stressad på måndag. Du vet vad du ska göra under måndagen och vilka stora möten som ligger i kalendern. Här kan det vara skönt att dessutom planera in vilka träningspass och vilka andra aktiviteter i veckan som du vill hinna med efter jobbet.
 • Ta en 10 minuters paus
  Gå ut och ta luft när du stirrat in i skärmen för länge. Det kan göra stor skillnad med lite frisk luft och att gå en sväng. Du får ny energi och kan enklare fokusera på nästa utmaning.
 • Undvik att bli störd
  När du arbetar fokuserat så tar det mellan 15-20 minuter att få tillbaka fokus om du blir avbruten. Säg att du är upptagen just nu, eller sätt dig i ett annat rum för att inte tappa fokus. Eller: sätt på dig hörlurar!
 • Byt jobb om inget av ovan funkar
  Om du testat allt, och känner du att du ändå inte kan fokusera? Sök nytt jobb och börja om 🙂 Det värsta som kan hända är att du inte får jobbet.

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2024