Konsten att förbereda sig inför en jobbintervju – så gör du!

Det finns flera saker du kan tänka på redan innan intervjun – både för att förbereda dig och för att känna dig säkrare. På så sätt underlättar det för dig att få jobbet, och du ger ett proffsigare intryck under intervjun.

Googla företaget och läs på
Det viktigaste kanske ändå är att veta så mycket som möjligt om företaget. Rekryteraren kommer med all säkerhet att fråga dig ”Vad vet du om oss?” och då är det bra att vara förberedd. Se om du kan hitta artiklar om företaget där de berättar om sina värderingar och hur de arbetar, det ger en bra bild om vad som förväntas av dig som anställd. Och läs såklart på deras hemsida, blogg, om oss osv.

Plugga frågor
Likadant som du måste öva inför ett prov så kan det vara bra att öva på intervjufrågor innan själva intervjun. Vad kommer de med största sannolikhet att fråga om, och vad ska du svara? Du blir mindre nervös om du vet ungefär vad du ska svara. Läs på om branschen som du kanske kommer att jobba inom, för att ha något att referera till när du pratar med intervjuaren.

Kolla upp rekryteraren
Om företaget du ska på intervju hos har bilder på de anställda på sin hemsida, se till att kolla upp rekryteraren. Har man dresscode på företaget? Då bör du klä dig enligt dresscoden under intervjun.

Välj klädsel dagen innan
Förbered vad du ska ha på dig dagen innan. Det gör att du slipper stressa på morgonen och ta klädbeslut du kommer att ångra. Lägg fram kläder och sov gott.

Lusläs jobbannonsen
Se till att läsa igenom jobbannonsen flera gånger och förbered dig på att prata om varje punkt som står i den. Om det står att du ska kunna exempelvis Photoshop i annonsen så kommer säkerligen rekryteraren att fråga dig om dina kunskaper. Se till att du berättar vad du kan, och om du inte kan programmet alls så kan du planera ett bra svar, t.ex. att du gärna lär dig grunderna hemma innan du börjar på arbetsplatsen eller att du har använt ett annat bildredigeringsprogram som du kan bra.

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2023