Så uppfattas ditt kroppsspråk på jobbintervjun

Vi har alla varit där, nervösa på en jobbintervju, med vilja om att göra så bra ifrån oss som möjligt. Men, vad säger egentligen ditt kroppsspråk på intervjun? Vi går igenom de vanligaste kroppsspråken, vanliga misstag man gör, och lär dig hur du kan känna dig mer avslappnad inför din nästa jobbintervju.

  • Du visar för mycket med händerna och kroppen

I nervösa sammanhang är ett vanligt misstag att prata för mycket med händerna. Ett visst mått av kroppsspråk med händerna visar att du är motiverad och framåt. Men stora handrörelser, pekningar, att ställa sig upp för att visa något och att prata med kroppen kan också bli för mycket, så tänk på det när du blir intervjuad.

  • Du kollar inte intervjuaren i ögonen

Ibland kan nervositet göra att vi inte tittar den vi pratar med i ögonen. Det visar på att du är väldigt osäker och nervös. Att titta i personens panna kan funka om du inte vill möta blicken direkt. Om det är fler än en person som intervjuar dig kan det bli svårt att fokusera, men se till att du tittar både person A och person B i ögonen med jämna mellanrum. Se också till att du inte bara tittar den person som är mest lik dig/du kommer bäst överens med i ögonen (vanligt misstag!).

  • Du vet inte hur du ska sitta på stolen

I vissa intervjusammanhang kanske intervjun pågår i ett avslappnat rum, och kanske får du sitta i en fåtölj eller en soffa. Det kan vara svårt att veta hur man ska sitta, vilket gör att du ser obekväm ut. Försök att sitta stolt men avslappnat. Ingen soffpotatis.

  • Du sitter med armarna i kors

Att sitta med armarna i kors kan visa att du stänger ute världen och vill ha en barriär mellan dig och personen du pratar med. Att du är reserverad helt enkelt (eller så är det bara kallt i rummet).

  • Du ler inte

Du bör visa att du är glad att träffa intervjuaren och att du är intresserad av tjänsten och arbetsplatsen. Därför är det viktigt att inte glömma bort det enklaste av allt: att LE! Du behöver inte skratta hela tiden (med risk för att ge ett oseriöst intryck) men vid hej och hejdå kan ett leende göra att rekryteraren kommer ihåg just dig och inser att du är en positiv person. 

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2024