“många bollar i luften”, “spindeln i nätet” – vad menar egentligen rekryteraren?

Klassiska beskrivningar i jobbannonser är att du ska vara en “analytisk person”, kunna ha “många bollar i luften”, vara “spindeln i nätet” – men vad menar egentligen rekryteraren med dessa begrepp? Vi listar de vanligaste så att du kan förstå dem, och ger dig förslag på motfrågor inför intervjun för att få reda på vad rekryteraren faktiskt menar.

Spindeln i nätet – Du förväntas att vara den som har många kontaktytor och ska på något sätt väva samman dessa. Du ser till att rätt sak hamnar på rätt ställe och knyter ihop samarbeten och projekt. Lite likt en projektledare.
Motfråga: Fråga i vilka typer av projekt som du kommer att vara spindeln i nätet samt hur ofta.

Många bollar i luften – Du är stresstålig och kommer att ha många små parallella projekt. Du kan förvänta dig att du inte kommer att ha så mycket tid över. Hattigt eller stimulerande? Det är upp till dig, beroende på om du tycker om att ha fullt ös eller ej.
Motfrågor: Kommer jag att hinna fördjupa mig i några projekt? Kommer jag att ha tid att göra alla mina arbetsuppgifter, och hur mäts min insats?

Analytisk förmåga – En person med analytisk förmåga gillar att bryta ner ett problem i flera beståndsdelar, analysera problemet och sätta fingret på den springande punkten. En person som saknar analytiskt förmåga ser bara till helheten, och kanske attackerar problemet på ett ostrukturerat sätt. Många rekryterare skriver det i jobbannonser, men få följer upp och erbjuder dig att visa om du har egenskapen eller ej.
Motfråga: Är analys en stor del av arbetet?

Korta ledtider internt & Högt i tak – Många företag beskriver att de har korta ledtider och högt i tak i sina jobbannonser. Att man har korta ledtider kan bero på att organisationen är platt, men tänk på att det också kan stå för att det är bristande struktur och att saker görs för fort. Med högt i tak menas en icke-hierarkisk bolagsstruktur och att alla får säga sitt. Den sistnämnda kan vara klurig, eftersom varenda arbetsgivare påstår sig ha detta och det är svårt att kontrollera innan man börjat som anställd.
Motfrågor: 
Kan du ge exempel på hur ett projekt leds och slutförs? Hur ser bolagsstrukturen ut, och när ges utrymme för att säga det man tycker?

Fler artiklar inom samma ämne:

Uptrail AB • Korgmakargränd 6, 111 22, Stockholm
© 2014-2024